Gefle är en nagel i ögat på de flesta allsvenska lagen.
För IFK Norrköping är GIF en elvisp i ansiktet.
Här är fyra anledningar till att IFK inte är kamrater med de himmelsblå.

1) Kvalet till allsvenskan 1933
IFK Norrköping vräkte in 63 mål på 18 matcher i division 2 Östra 1933 och hade räknat med en promenad i Parken i kvalet till allsvenskan. Motståndare blev Gefle IF som med mycket möda och stort besvär klarat kvalplatsen sedan Brage misslyckats med att vinna över Surahammar i sista omgången.
   Gefle IF överraskade alla när man slog IFK med 3–1 hemma på Strömvallen i den första matchen efter två mål av Gunnar Jansson och ett av "Hogga" Karlsson.
   Till returen på Idrottsparken var IFK bättre förberett och tog snabbt ledningen med 2–0. Men GIF reducerade genom en språngnickande John Sand – och samme man kvitterade före paus. I andra halvlek hade IFK totalt tappat tron på sin förmåga; GIF kunde vinna med 4–2 – och snuva Norrköping på den allsvenska platsen.

Hurra! Målvakten Anders Markström, Steven Payne, 1-0-skytten Ola Thörnberg och
2-0-skytten Håkan Sjöstrand omges av unga supportrar. Foto: Nick Blackmon/Gefle Dagblad
2) Kvartsfinalen i Svenska cupen 1989
Säsongen -89 hade IFK Norrköping ett så pass starkt lag att man senare på året skulle slåss om det allsvenska guldet. När man lottades mot Gefle IF, ett medelmåttigt lag i division 1, i kvartsfinalen i Svenska cupen var manegen krattad. Men det gick inte som man tänkt sig – Gefle skrällde och vann med 2–0 hemma på Strömvallen.
   När matchen avgjordes? I förlängningen.

3) Premiären i Superettan 2003
Hjälte. Mikael Åskoogh firar 3–2-målet borta
mot
IFK Norrköping i premiären 2003.
På den stora banderollen som IFK-supportrarna rullade ut inför de högljudda och förväntansfulla 8101 åskådarna på plats i Norrköping stod det "Återtåget". Laget hade fallit ur allsvenskan året innan, men inför Superettan hade man värvat ett så starkt lag att man var storfavorit att ta hem serien. I premiären ställdes man mot Gefle IF.
   Dagen efter rapporterade Norrköpings Tidningar om en tung förlust mot ett mediokert lag. Gefle Dagblad kontrade med "Åskan slog ned" och syftade på Mikael Åskoogh som avgjort med sitt 3–2-mål i 80:e minuten.
   Det blev början på en helt misslyckad säsong för IFK. Tränaren Håkan Ericson avgick redan i juni.

4) 21:a omgången i allsvenskan 2012 (länk)

IFK Norrköping var i kanonslag (bara en förlust på de senaste nio) när man tog emot Gefle IF i september i fjol.
   Gefle var förvarnat och gjorde allt för att stänga ytorna. Någon har beskrivit GIF:s spel som konstsim på land – och i den här matchen var försvarsspelet exakt så robotaktigt synkroniserat som bara GIF:s kan vara.
   Det gav inte bara stilpoäng (nåja), det gav tre riktiga poäng också. Jonas Lantto nickade in Pär Asps inlägg till 1–0.