När GIF slog Östersund och Pelle gjorde den här

Östersund går just nu som Norrlandspilen i Superettan.
   För 15 år sedan tog det stopp i ett kyligt kval på en grusplan i Gävle.
   Förlusten för ÖFK var en seger för fotbollen i Gävle.
   När slutsignalen ljöd (1) höjde GIF-tränaren Pelle Olsson händerna i skyn, (2) rusade in på plan, gled på gruset, drog tillbaka högerhanden i en snabb rörelse, (3) satte ena knät i backen och svingade, koncentrerat, fram den knutna näven.

Gefle hade vunnit det första kvalmötet till division 1 norra i Östersund 1998 med 2–0 efter mål av mittbackarna Jonas Stark och Tommie Högberg.
   Det andra spelades på Andersbergs grusplan den 15 november (!). I tidningarna snackades det om att det praktiskt taget var klart att GIF skulle hänga kvar. Inte minst eftersom Östersunds skyttekung Mark Nangle inte skulle kunna spela returmötet.
   Inför avspark gick snacket bland Gävleåskådarna att det viktigaste var att bara inte släppa in ett tidigt mål. (När spelarna kom in på plan flyttades dock snabbt fokus till Östersundsbacken Mikael Askonius, den enda som spelade i kortbyxor.) Vad händer? 13 minuter in på första halvlek nickar Daniel Edfalk, senare i Gefle IF, in 1–0 till Östersund.
   Bortalaget var bättre under återstoden av matchen och var flera gånger nära att göra målet som skulle ta matchen till förlängning.
   – De var som ett engelskt ligalag i sitt uppträdande, sa Pelle Olsson om motståndet.
  I sista matchminuten tog Daniel Ytterbom emot en boll i straffområdet, vände och klippte in 1–1 bakom Östersunds målvakt Göran Matzén – som spelade med tröjnummer 0.

Segern (totalt 3–1) var viktig för Gefle IF, men också för gästrikefotbollen. Säsongen 1999 skulle bli den sista med två division 1-serier. Det gällde alltså att rusta rejält för att vara med på tåget när Superettan drog igång år 2000.
   Gefle värvade bland andra Robert Stridh och Anders "Dojan" Nilsson. Nu räckte det visserligen inte i den hårda konkurrensen utan GIF åkte ur division 1 året före millennieskiftet. Men man hade tagit ett första steg in i den nya tiden. Redan säsongen 2001 var man ett Superettan-lag och resten är, ja en framgångssaga.