fredag 23 augusti 2013

...och några andra klassiska SIF-matcher

Sandvikens IF–AIK 3–2. Ett resultat man kan slå sig för rödvästen för – och skriva in i historieboken.
   SIF och Gefle IF har också gått några klassiska matcher.
   Tre av dem spelades på 80-talet.

1980-09-29. GIF/BIF–SIF 2–0.
Leif Widén (nej, det är inte Ole
i Sällskapsresan).
Ur GD:s arkiv
En lugn och välspelad match precis som derbyna mellan Gästriklands stora lag brukar vara. Hahahaha.
   Det börjar efter 30 minuter med att SIF-backen Mats Nordström får en blackout, sparkar ner GIF/BIF:s Berra Hellman i straffområdet och får rött kort.
   Fortsätter med att SIF:s Janne Thunell kör in aluminiumdobbarna i Pär Eriksson och drar upp ett rejält sår i GIF-spelarens knä.
   Berra Hellman får sedan en lårkaka i en duell och tvingas kliva av.
   Det hela kryddas med att SIF:s Lasse Richt (senare landslagschef) får en armbåge över okbenet – som går av.
   – En olustig match, bortsett resultatet, säger GIF/BIF-tränaren Leif Widén.

1982-09-25. GIF–SIF 2–1.
Det är näst sista omgången i division 2 norra. Djurgården och SIF ligger etta och tvåa i serien, placeringar som ger kval till allsvenskan. Gefle IF ligger trea, tre poäng efter SIF. Över 7 000 åskådare har kommit till Strömvallen.
Thomas Nordahl, orolig.
   Före matchen tvingas GIF:s viktige mittfältare Tore Lennartsson kasta in handduken. Han känner av sin ljumskskada. I stället får Pärra Eriksson, som stått utanför laget under en längre tid, chansen. Även forwarden Berra Hellman, målskytten som slutat göra mål och förpassats till bänken under hösten, spelar från start. Det blir succé. Pärra passar Berra och Berra gör mål. Två gånger om.
   Trots GIF:s seger ligger SIF kvar på kvalplatsen till allsvenskan. Men SIF-tränaren Thomas Nordahl är orolig – och ingen kan vara orolig som Thomas Nordahl. SIF har Djurgården i sista matchen och flera spelare har tvingats utgå i derbyt.
   – Förlusten kan jag smälta, värre är det med skadorna. Med ett halvt reservlag lär vi knappast kunna rubba Djurgården, säger Nordahl.
   Serien slutar med att Gefle kniper den andra kvalplatsen via seger över Ope. I kvalet vinner GIF över Kalmar och går upp i allsvenskan.

1985-05-23. SIF–GIF 1–1.
På förhand beskrivs derbyt på Jernvallen som ett hatmöte, förstås. Efter matchen rapporterar GD om "en kaskad av hårda satsningar, många frisparkar och sex varningar mellan 47:e och 65:e minuten". De enda som inte är osams är de båda lagkaptenerna, Janne Thunell i GIF och Tomas Gunnarsson i SIF. Gunnarsson ska gifta sig med Thunells syster på pingstaftonen, och direkt efter derbyt drar svensexan igång.
   Matchen har annars en finländsk prägel. Åtta minuter från slutet, vid ställningen 1–0 till GIF, fäller finländske GIF-backen Jari Europaeus landsmannen Jukka Kairento och domaren dömer straff. Kairento slår själv bollen i nät via målvakten Anders Markströms fingrar.
   – Kom nu inte och påstå annat än att straffen var solklar. Killen sparkade ju ner mig sedan jag fintat bort honom, säger en uppumpad Kairento till GD efter matchen.
   Om någon påstått att det inte var straff? Nej.
   – Visst var det straff, säger Europaeus.